Sedam najboljih pilećih marinada

po Vasa kuharica

Uz dobru kombinaciju začina i umaka čak i bijelo meso piletine može postati vrhunsko jelo bogato okusima. Kako bi postigli fantastični okus važno je znati pravi omjer za pripremu aromatičnih marinada.

 

 

  1. Marinada od korijandera i limete

 

Sastojci: 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika limunovog soka, 2 kašike meda, 1/4 šolje sjeckanog korijandera, 1 mljeveni bijeli luk, so.

 

Priprema:

 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte. Stavite u zamrzivač. Piletinu treba otopiti i peći u rerni zagrijanoj na 220 stepeni. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20 – 25 minuta. Dopustite ispečenoj piletini da odstoji 10 minuta prije rezanja. Prelijte piletinu umakom.

 

  1. Marinada od bijelog luka, soja sosa i meda

 

Sastojci: 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika soja sosa, 2 kašike meda, 1 mljeveni bijeli luk, 2 kašike vode.

 

Priprema:

 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač, ali pripazite – ovako marinirana piletina može stajati do 3 mjeseca.

 

  1. Teriyaki marinada

 

Sastojci: 1/3 šolje soja sosa, 2 kašike meda, 3 kašike ulja od kikirikija (ili maslinovog ulja), 1 kašičica susamovog ulja, 1/2 kašičice bijelog luka u prahu, 1/2 kašičice mljevenog đumbira, susam.

 

Priprema:

 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač. Ovako pripremljeno meso se može nakon odmrzavanja peći, grilati, pa čak i skuhati.

 

  1. Marinada s crvenim vinom i Worcestershire umakom

 

Sastojci: 2 šolje suhog crnog vina, 1/2 šolje maslinovog ulja, 1/4 šolje soja sosa, 1 do 2 čehna bijelog luka, 2 kašike smeđeg šećera, 1 kašika Worcestershire umaka, 1 kašičica svježe naribanog đumbira.

 

Priprema:

 

Sve sastojke treba zakuhati i pustiti da se u potpunosti ohlade. Dodajte piletinu i pustite da stoji 15- 20 minuta. Nakon toga piletinu i marinadu stavite u vrećicu za zamrzavanje i zamrznite. Piletinu u marinadi pripremite u roku od 30 dana.

 

  1. Marinada od soje i slatkih chilli papričica

 

Sastojci: 3 kašike slatkog chili umaka, 1,5 kašiku soja sosa, 2 kašike vode.

 

Priprema:

 

Pomiješajte sve sastojke i dodajte piletini. Zamrznite piletinu u marinadi. Ovako piletina može stajati do 3 mjeseca. Piletinu treba otopiti i peći u rerni prije zagrijanoj na 220 stepeni. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20-25 minuta. Dopustite ispečenoj piletini da odstoji 10 minuta prije rezanja. Prelijte piletinu umakom.

 

  1. Marinada od ananasa

 

Sastojci: 1 šolja zdrobljenog ananasa, 1/3 šolja sojinog umaka, 1/3 šolje meda, 1/4 šolje jabukovog sirćeta, 1 do 2 čehna bijelog luka, 1 kašičica đumbira u prahu, 1/2 kašičice bijelog luka u prahu.

 

Priprema:

 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Ostavite u marinadi oko 15 minuta.  Piletinu treba otopiti i peći u rerni prije zagrijanoj na 220 stepeni. Piletinu treba peći s marinadom u niskoj posudi za pečenje 20-25 minuta.

 

  1. Marinada od curryja i jogurta

 

Sastojci: 1 šolja jogurta, 1/3 šolje nasjeckanog luka, 1 do 2 čehna bijelog luka, 3 kašičice curryja u prahu, 1 kašičica maslinovog ulja.

 

Priprema:

 

Pomiješajte sve sastojke u vrećici za zamrzavanje, dodajte u nju i pileća prsa te malo promiješajte da je cijela piletina prekrivena marinadom. Stavite u zamrzivač, ali pripazite –  ovako marinirana piletina može stajati do 3 mjeseca.

 

 

Preporučujemo