Serenada kolač obradovat će sve one koji vole kremaste deserte u kojima dominira kakao. Na prvi zalogaj zavoljet će ga sasvim sigurno.
Sastojci za tijesto:
10 kašika brašna,
2 kašike kakaoa,
1 prašak za pecivo,
7 jaja,
9 kašika šećera.
Sastojci za krem:
12 kašika šećera,
1 litar mlijeka,
200 g putera,
3 kesice vanilin šećera,
9 kašika gustina,
1 kašika kakaa za ukrašavanje.
Pripreme:
Mikserom mutimo jaja i 9 kašika šećera. Kada se šećer rastopi, dodamo brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom, uz neprekidno miješanje. Tijesto prespemo u tepsiju obloženu papirom. Pečemo 15 minuta na 200 stepeni.
Pripremamo krem. U šerpu na šporetu sipamo skoro cijelo mlijeko, dodamo 12 kašika šećera i vanilin šećer. Gustin rastopimo u preostalom mlijeku i dodamo u uzavrelo mlijeko na šporetu, neprekidno miješajući. Kada krem dobije potrebnu gustinu, sklonimo sa šporeta.
Ohlađeni krem mutimo mikserom i dodamo puter. Mutimo dok se sastojci ne sjedine. Ispečeni patišpanj siječemo na dva jednaka dijela. Na prvi dio nanesemo fil i stavimo drugi dio patišpanja. Isiječemo kolač na parčiće. Preostalim filom punimo špric, ukrasimo svaki kolač i pospemo kakaom.