Sezona je povrća: Pečene tikvice

po Vaša Kuharica

Turska kuhinja ujedinjuje elemente Mediterana i egzotičnog istoka. Pečene tikvice u frižideru mogu stajati 5-6 dana, a priložite li ih pljeskavicama ili pečenim odrescima, bit će to pun pogodak.

Sastojci:

600 g tikvica

80 g luka

200 g crvene svježe paprike

2 čehna bijelog luka

kašika pinjola

kašikana rezanog kopra

kašika začina

2-3 kašike maslinovog ulja

Za preljev:

2 kašike jabučno sirćeta

2 kašike vode

šećer

biber

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju kratko popecite luk narezan na listiće i papriku narezanu na štapiće.
  2. Dodajte pinjole, a zatim tikvice narezane na kolutiće i vegetu. Promiještajte i dinastajte pod poklopcem na laganoj vatri oko 10 minuta.
  3. Posebno kratko prokuhajte sirće, šećer, i vodu, prelijte preko tikvica i malo promiješajte.
  4. Tikvice stavite u vatrostalnu posudu i zapecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 15 minuta.
  5. Zapečene tikvice posipajte narezanim koprom i poslužite kao prilog uz pljeskavice ili pečene odreske.

 

Preporučujemo