Na američkom kontinentu kukuruz se jede već šest milenija, dok su se Evropljani sa njim upoznali tek u 15. stoljeću. Zrna obiluju skrobom, vitaminima C i B, tako da podižu imunitet i energiju. Sadrži glukozu, saharozu, fruktozu, celulozu i bjelnačevine, pa je pogodan za svakodnevnu ishranu.
Može se konzervirati, a tada se podiže nivo hranljivih sastojaka koje nestaju termičkom obradom kukuruza, naročito kuhanjem. Najbolje je da se svježi klipovi upotrijebe odmah, mogu se držati u frižideru 2-3 dana ili se zamrznuti. Najviše šećera ima u mladom kukuruzu koji se bere u julu i avgustu.
Kukuruz ima široku primjenu u kulinarstvu jer se može kuhati, peći u rerni i grilati, mljeti u brašno, dodati salatama, od njega se pravi čorba i razne poslastice. Ukoliko ga volite grilati, prethodno ga nekoliko sati držite u vodi da bi zrna sačuvala vlažnost i sočnost.