Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Sharlotka – pet sastojaka za genijalan dezert

po Vasa Kuharica 01/02/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Sharlotka je ruski kolač koji je teško ne voljeti. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka, a divna tekstura i okusi osvojit će vas na prvi zalogaj.

Sastojci:

6 jabuka

sok pola limuna

3 jaja

170 g šećera

1 vanilin šećer

130 g brašna

1 kašičica cimeta

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni.
2. Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje te dno i stranice premažite maslacem.

3. Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice srednje veličine. Prelijte ih sokom pola limuna da ne pocrne.

4. Jaja, šećer i vanilin šećer dobro umutite, dok smjesa ne posvijetli i bude pjenasta. U tu smjesu prosijte brašno i cimet te sjedinite špatulom.

5. Jabuke prespite u kalup koji se namazali maslacem i malo poravnajte.

6. Preko jabuka prelijte dobivenu smjesu i malo potresite kalup kako bi smjesa prošla kroz prostor između jabuka.

7. Na kraju špatulom poravnajte gornju površinu.

8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na otprilike 55 minuta.

9. Izvadite i ostavite da se malo ohladi. Pospite šećerom u prahu. Poslužite toplo ili hladno, uz kuglicu sladoleda burbon vanilije ili bez.

Preporučujemo

Dvobojni muffini s bananama

18/08/2022

Čoko tart s limunom i maslinovim uljem

16/08/2022

Galette od jabuka

10/08/2022

Zdravi zalogajčić sa jogurtom

10/08/2022

Keksići s bijelom čokoladom

10/08/2022

Čokoladna torta bez brašna, šećera i meda

09/08/2022

Sladoled s okusom meda

08/08/2022

Štrudle s kruškama

07/08/2022

Palačinke punjene Nutellom 

06/08/2022

Sladoled s bananom i cimetom

05/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh