Sharlotka je ruski kolač koji je teško ne voljeti. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka, a divna tekstura i okusi osvojit će vas na prvi zalogaj.
Sastojci:
6 jabuka
sok pola limuna
3 jaja
170 g šećera
1 vanilin šećer
130 g brašna
1 kašičica cimeta
Priprema:
1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni.
2. Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje te dno i stranice premažite maslacem.
3. Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice srednje veličine. Prelijte ih sokom pola limuna da ne pocrne.
4. Jaja, šećer i vanilin šećer dobro umutite, dok smjesa ne posvijetli i bude pjenasta. U tu smjesu prosijte brašno i cimet te sjedinite špatulom.
5. Jabuke prespite u kalup koji se namazali maslacem i malo poravnajte.
6. Preko jabuka prelijte dobivenu smjesu i malo potresite kalup kako bi smjesa prošla kroz prostor između jabuka.
7. Na kraju špatulom poravnajte gornju površinu.
8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na otprilike 55 minuta.
9. Izvadite i ostavite da se malo ohladi. Pospite šećerom u prahu. Poslužite toplo ili hladno, uz kuglicu sladoleda burbon vanilije ili bez.