Sharlotka – pet sastojaka za genijalan dezert

po Vasa Kuharica

Sharlotka je ruski kolač koji je teško ne voljeti. Za pripremu će vam trebati svega nekoliko sastojaka, a divna tekstura i okusi osvojit će vas na prvi zalogaj.

Sastojci:

6 jabuka

sok pola limuna

3 jaja

170 g šećera

1 vanilin šećer

130 g brašna

1 kašičica cimeta

Priprema:

1. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni.
2. Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje te dno i stranice premažite maslacem.

3. Jabuke ogulite, očistite i narežite na kockice srednje veličine. Prelijte ih sokom pola limuna da ne pocrne.

4. Jaja, šećer i vanilin šećer dobro umutite, dok smjesa ne posvijetli i bude pjenasta. U tu smjesu prosijte brašno i cimet te sjedinite špatulom.

5. Jabuke prespite u kalup koji se namazali maslacem i malo poravnajte.

6. Preko jabuka prelijte dobivenu smjesu i malo potresite kalup kako bi smjesa prošla kroz prostor između jabuka.

7. Na kraju špatulom poravnajte gornju površinu.

8. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na otprilike 55 minuta.

9. Izvadite i ostavite da se malo ohladi. Pospite šećerom u prahu. Poslužite toplo ili hladno, uz kuglicu sladoleda burbon vanilije ili bez.

Preporučujemo