Sir koji svi vole: Napravite mocarelu za 30 minuta

po Senan Dervisevic

Zaboravili ste kupiti mocarela sir, a izuzetno vam je potreban za večeru koju pripremate? Ne paničite, napravite ga sami i to za svega 30 minuta. 

Ako mislite da je proces pravljenja sira dugotrajan i mukotrpan posao i zato ga izbjegavate, pronašli smo recept za mocarela sir koji će vas uvjeriti u potpuno suprotno.


Sastojci:  

3, 8 l mlijeka

1,5 kašičica limunske kiseline u prahu

četvrtina kašičice tečnog sirišta

1 kašičica soli

Priprema:

1. Mlijeko sipajte u veliku šerpu i na srednje jakoj temperaturi zagrijavajte dok ne dostigne temperaturu 12 stepeni, za ovo će vam biti potreban kuhinjski termometar. Kad je mlijeko dostiglo odgovarajuću temperaturu uspite limunsku kiselinu u prahu, dobro promiješajte i nastavite zagrijavati mlijeko.

2. Kad se mlijeko zagrijalo do temperature od 31 stepen, ulijte sirište i i dobro promiješajte. Primijetit ćete da se mlijeko lagano počinje zgušnjavati i pojavit će se malene grudvice.

3. Između 35-40 stepeni temperature mlijeko će biti poprilično gusto i vrijeme je da ugasite šporet, a moći ćete primijetiti i kako se surutka odvaja od grudvica sira.

4. Skinite šerpu sa šporeta i ostavite da se prohladi pet minuta. Nakon toga uz pomoć šuplje kašike izvadite sve stvorene grudvice (sir) u posebnu posudu i ocijedite višak surutke koliko je moguće.

5. Nakon toga sir stavite u mikrovalnu rernu da se grije 60 sekundi, ponovo ocijedite surutku i preklopite sir nekoliko puta da se toplina ravnomjerno rasporedi, kao da mijesite tijesto.

6. Nakon tog sir ponovo vratite u mikrovalnu i zagrijte sir 30-40 sekundi u zavisnosti od jačine mikrovalane pa ponovo ocijedite višak surutke.

7. Na sir pospite malo soli pa ga preklopite dva puta i ponovo vratite u mikrovalnu na 30-40 sekundi i ocijedite višak surutke.

8. U ovom trenutku sir bi trebalo da je veoma vruć i da podsjeća na rastopljeni mocarela sir, na ruku stavite rukavicu pa ga razvucite najviše što možete i otpustite da se sam složi.

9. Ponovite grijanje u mikrovalnoj dok svi slojevi sira ne budu jednako vrući – dva do tri puta.

10. Nakon toga od sira možete napraviti male loptice, veknu ili pletenicu. Ovako pripremljen sir čuvajte u frižideru u hladnoj vodi.