Sirna vekna

po Vaša Kuharica

Sastojci za koru:

1/2 l mlijeka,

80 g putera,

80 g brašna,

1/2 kg špinata,

5 jaja.

Za fil:

2 čaše kisele pavlake,

1/2 kg mladog sira uz dodatak krem sira,

100 g pureće šunke.

Za ukrašavanje:

Krem sir.

Priprema:

  1. Oprani špinat sitno isjeckati, posoliti i nakon pola sata dobro ocijediti. Skuhati mlijeko, puter i malo soli, postepeno dodavati brašno i brzo miješati da ne zagori. Masu potpuno ohladiti, pa u nju dodati špinat i pet žumanaca, jedno po jedno. Dobro ih izmiksati. Na kraju dodajte snijeg od pet bjelanaca i sve lagano miješajte kašikom.
  2. Smjesu izliti na papir kojim ste obložili pleh i peći pola sata na 150 stepeni. Pečenu koru odmah urolajte zajedno s papirom, pa kad se ohladi, razmotajte je i filujte kiselom pavlakom i umućenim mladim sirom u koji ste dodali i šunku. Ponovo sve urolajte i premažite krem sirom.

 

Preporučujemo