Sirova pizza

po Senan Dervisevic

Sastojci: 2 mrkve, pola komorača, 2 čehna bijelog luka, pola glavice luka, 4 zelene masline, pola šolje paradajza, 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika peršuna, 1 kašika ruzmarina, 1 kašika morske soli, 1 kašika bibera, 2 šolje mljevenog lana. 

Za premaz: 2 šolje indijskih oraha, 2 šolje šoju sosa, 1,5 kašike soka od limuna.

Priprema:

1. Stavite mrkvu, komorač, bijeli i crveni luk, masline i paradajz u blender ili multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane jednolična. Dodajte maslinovo ulje, peršun, ruzmarin, so i biber.

2. Kada ste dobili glatku smjesu dodajte mljeveni lan i miksajte dok smjesa ne postane homogena. Po potrebi dodajte još pola šolje mljevenog lana. Smjesu razvucite na jedan centimetar debljine i sušite 6-8 sati u blago ugrijanoj rerni pa pažljivo okrenite na drugu stranu, odlijepite foliju i ostavite da se suši još oko 1-2 sata.

2. Sastojke za premaz stavite u blender i po potrebi dodajte četvrtinu šolje vode pa miksajte dok ne dobijete kremastu teksturu. Tijesto pizze premažite sosom i dehidrirajte još jedan sat, isijecite na kriške i stavite salate i ukuse po želji.