Sirove torte su pravi hit. Ne samo stoga što se ne peku pa su brže gotove, već se gotovo redovno prave od probranih, zdravih sastojaka, a njihov okus je uvijek – fenomenalan.
Sastojci za podlogu:
150 g oraha
1 kašičica cimeta
60 g datula
malo kokosovog brašna i kokosovog ulja u spreju za premazati kalup
Za kremu od kokosa:
90 g datula
120 g kokosa
100 ml svježe cijeđenog soka od narandže
ribana korica neprskane narandže
1 kesica vanilije
oko 180 ml vode
Za kremu od badema:
230 g badema
1 kašika ekstrakta vanilije
2 kašike kokosovog sirupa
oko 200 ml vode
Priprema:
Podloga – U blenderu dobro usitnite orahe s cimetom i datulama. Datule bi trebale biti malo mekše, a ukoliko su baš jako suhe, pustite ih da se namaču oko jedan sat u hladnoj vodi. Ocijedite pa ih dodajte postepeno, a kada postignete ljepljivu teksturu smjese, utisnite je u kalup koji je prethodno poprskan kokosovim uljem u spreju i posut kokosom. Odložite sa strane dok pripremate kreme.
Krema od kokosa – U blender stavite datule (također bi trebale biti malo mekše i ne potpuno suhe), kokos, sok narandže, naribanu koricu narandže, valiniju i vodu. Dobro izblendajte (oko 2 minute) da postignete kremastu teksturu i usitnite sve komadiće. Po potrebi dodati još malo vode (ako je pregusto) ili još malo kokosa (ako je prerijetko). Ovu kremu premažite preko podloge. Stavite u frižider dok pripremate sljedeću kremu.
Krema od badema – U blender ubacite bademe (koje po želji možete prethodno blanširati, no nije nužno), aromu vanilije, kokosov sirup i vodu. Dobro i dugo izblendajte dok se svi bademi ne usitne i sve se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Ovu kremu premažite po kremi od kokosa, te lijepo zagladite. Ostavite tortu barem 5 sati (ili preko noći u frižideru) i prije serviranja ukrasite je kokosovim brašnom ili po želji.