Sirova torta od kokosa i badema

po Senan Dervisevic

Sirove torte su pravi hit. Ne samo stoga što se ne peku pa su brže gotove, već se gotovo redovno prave od probranih, zdravih sastojaka, a njihov okus je uvijek – fenomenalan. 

 

Sastojci za podlogu: 

150 g oraha

1 kašičica cimeta

60 g datula

malo kokosovog brašna i kokosovog ulja u spreju za premazati kalup

Za kremu od kokosa:

90 g datula

120 g kokosa

100 ml svježe cijeđenog soka od narandže

ribana korica neprskane narandže

1 kesica vanilije

oko 180 ml vode

Za kremu od badema:

230 g badema

1 kašika ekstrakta vanilije

2 kašike kokosovog sirupa

oko 200 ml vode

Priprema:

Podloga – U blenderu dobro usitnite orahe s cimetom i datulama. Datule bi trebale biti malo mekše, a ukoliko su baš jako suhe, pustite ih da se namaču oko jedan sat u hladnoj vodi. Ocijedite pa ih dodajte postepeno, a kada postignete ljepljivu teksturu smjese, utisnite je u kalup koji je prethodno poprskan kokosovim uljem u spreju i posut kokosom. Odložite sa strane dok pripremate kreme.

Krema od kokosa – U blender stavite datule (također bi trebale biti malo mekše i ne potpuno suhe), kokos, sok narandže, naribanu koricu narandže, valiniju i vodu. Dobro izblendajte (oko 2 minute) da postignete kremastu teksturu i usitnite sve komadiće. Po potrebi dodati još malo vode (ako je pregusto) ili još malo kokosa (ako je prerijetko). Ovu kremu premažite preko podloge. Stavite u frižider dok pripremate sljedeću kremu.

Krema od badema – U blender ubacite bademe (koje po želji možete prethodno blanširati, no nije nužno), aromu vanilije, kokosov sirup i vodu. Dobro i dugo izblendajte dok se svi bademi ne usitne i sve se ne pretvori u jednoličnu smjesu. Ovu kremu premažite po kremi od kokosa, te lijepo zagladite. Ostavite tortu barem 5 sati (ili preko noći u frižideru) i prije serviranja ukrasite je kokosovim brašnom ili po želji.