Donosimo vam zanimljiv recept za ukusna i sočna teleća prsa punjena mljevenim mesom

Teleća prsa:

1.500 g teletine
2 čehna bijelog luka

1 mala kašika kima

1 kašika suncokretovog ulja

so

svježe mljeveni biber

Nadjev:

300 g mljevenog mesa

150 g pileće jetre

2  jaja

1 kašika nasjeckanog luka

2 kašike peršuna

2 kašike prezle

so

svježe mljeveni biber

0.50 l bijelog vina

povrtni temeljac

Priprema:

  1. Telećim prsima treba izvaditi kost kako bi dobili veliki ravni komad mesa koji ćemo zarolati.
  2. Mljeveno meso pomiješajte s pilećim jetricama, jajima, sitno nasjeckanim lukom, prezlom i svježim peršinom.
  3. Pripremljena teleća prsa puniti spremljenim nadjevom. Rolati napunjena prsa te zašiti kuhinjskim koncem ili učvrstiti kuhinjskim iglama.
  4. Napunjena teleća prsa položiti u nauljeni lim za pečenje, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na temperaturi 175 stepeni jedan sat, a zatim pojačati temperaturu na 200 stepeni i peći još jedan sat.
  5. Za vrijeme pečenja povremeno okretati teleća prsa i po potrebi malo podlijevati temeljcem i bijelim vinom. Nakon dva sata pečenja izvaditi nadjevena teleća prsa i ostaviti ih da odstoje barem pola sata radi lakšeg rezanja.
  6. U međuvremenu masnoću od pečenja zaliti vinom i vratiti u pećnicu na pola sata, dok alkohol ne ispari. Malo ohlađena punjena teleća prsa narezati na kriške.
  7. Poslužiti uz razne priloge, punjeni ljubičasti, luk, glaziranu mrkvu, pečeni komorač.