Donosimo vam zanimljiv recept za ukusna i sočna teleća prsa punjena mljevenim mesom
Teleća prsa:
1.500 g teletine
2 čehna bijelog luka
1 mala kašika kima
1 kašika suncokretovog ulja
so
svježe mljeveni biber
Nadjev:
300 g mljevenog mesa
150 g pileće jetre
2 jaja
1 kašika nasjeckanog luka
2 kašike peršuna
2 kašike prezle
so
svježe mljeveni biber
0.50 l bijelog vina
povrtni temeljac
Priprema:
- Telećim prsima treba izvaditi kost kako bi dobili veliki ravni komad mesa koji ćemo zarolati.
- Mljeveno meso pomiješajte s pilećim jetricama, jajima, sitno nasjeckanim lukom, prezlom i svježim peršinom.
- Pripremljena teleća prsa puniti spremljenim nadjevom. Rolati napunjena prsa te zašiti kuhinjskim koncem ili učvrstiti kuhinjskim iglama.
- Napunjena teleća prsa položiti u nauljeni lim za pečenje, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na temperaturi 175 stepeni jedan sat, a zatim pojačati temperaturu na 200 stepeni i peći još jedan sat.
- Za vrijeme pečenja povremeno okretati teleća prsa i po potrebi malo podlijevati temeljcem i bijelim vinom. Nakon dva sata pečenja izvaditi nadjevena teleća prsa i ostaviti ih da odstoje barem pola sata radi lakšeg rezanja.
- U međuvremenu masnoću od pečenja zaliti vinom i vratiti u pećnicu na pola sata, dok alkohol ne ispari. Malo ohlađena punjena teleća prsa narezati na kriške.
- Poslužiti uz razne priloge, punjeni ljubičasti, luk, glaziranu mrkvu, pečeni komorač.