Sladoled od limuna i kokosa

po Senan Dervisevic

Sastojci: 

Pola šolje iscijeđenog soka limuna, 3 kašike naribane korice limuna, 4 kašike kokosovog brašna, 3 šolje zobenog vrhnja, 4 kašike ječmenog slada, 3 kašike mljevenih suncokretovih sjemenki preprženih bez ulja.

 

Priprema:

 

1. Izmiješajte zobeno vrhnje, ječmeni slad, limunovu koricu i kokos te stavite da se lagano zagrijava sve dok se sastojci ne pomiješaju. Maknite s vatre i ostavite smejsu da odstoji oko 10-tak min. 

 

2. Na tavi bez ulja prepržite suncokretove sjemenke i sameljite ih. U smjesu dodajte iscijeđeni sok limuna i sjemenke suncokreta te smjesu rastočite u male plastične posudice (poput onih od jogurta ili manje) te u njih zabodite drvene štapiće i stavite da se zamrzne.