Sladoled od samo jednog sastojka – banane

po Senan Dervisevic

Banana je taj čarobni sastojak koji se, zbog velike količine pektina u sebi, uspijeva izmiksati u bogat, svilenkast i kremasti sladoled, bez dodatka mlijeka, sladila ili nekih drugih potrebnih sastojaka. Ona ovaj sladoled pretvara u idealan za sve one koji jedu zdravo, bezglutensko, za one koji su vegani ili za one koji su alergični na mliječne proizvode.  

Banani, naravno, možete dodati i ostale sastojke, poput mljevenih lješnika, nutelle, kakaa, keksa, kokosa ili je obogatiti začinima po želji.

Sastojci:

1 velika banana po osobi što banana bude zrelija, to će vaš sladoled biti slađi

Priprema:

1. Banane ogulite, narežite ih na kolutiće te ih spremite u veću posudu sa poklopcem ili u vrećicu za zamrzavanje. Dobro zatvorite i stavite u škrinju na hlađenje oko 2 sata.

2. Banane izvadite van, stavite ih u blender i počnite miksati. Ukoliko su vam banane jako zamrznute, malo sačekajte da odstoje nekoliko minuta na sobnoj temeraturi, pa će vam se dati miksati.

3. Povremeno ostružite rubove blendera, nastavite miksati. Miksajte nekoliko minuta sve dok ne dobijete kremastu teksturu sladoleda.

4. Ukoliko želite banani možete dodati 3-4 kašike nutelle, kašiku meda ili kakaa, šaku čokoladnih kapljica, pola kašičice cimeta, đumbira ili kardamona.

5. Sladoled poslužite odmah ili ga premjestite u posudu i spremite nazad u škrinju da se dodatno zamrzne.

Napomena:

Ukoliko imate grabilicu za sladoled, vaš sladoled će poprimiti oblik prave kuglice.