Sladoled s nanom i komadićima čokolade

po Senan Dervisevic

Sastojci: 140 g crne čokolade, 400 ml punomasnog mlijeka, 300 ml slatke pavlake, pola kašičice ekstrakta vanile, 75 g svježih listića i stabljika nane, 4 žumanceta, 140 g šećera. 

Priprema:

1. Stavite čokoladu u plastičnu kesu, a potom u zamrzivač na najmanje 30 minuta. Izvadite čokoladu iz zamrzivača, udarajte je oklagijom, kako bi se razbila u komadiće unutar kese.

2. U šerpicu stavite mlijeko, slatku pavlaku i ekstrakt vanile. Miješajte povremeno i zagrijte smjesu na umjerenoj temperaturi dok ne počne ključati. Onda dodajte listiće nane i stabljike, pokrijte poklopcem i ostavite da odstoji 15 minuta. 

3. Iscijedite tečnost i pritiskajte nanu kako bi maksimalno pustila svoj sok. Potom uklonite listiće i stabljike nane.

4. Mutite mikserom žumanca i šećer oko 5 minuta, dok smjesa ne postane gusta i svijetla. Potom vratite kremu s nanom u čistu posudu i podgrijavajte je dok ne proključa.

5. Sipajte polovinu smjese s nanom preko smjese s jajima i šećerom. Vratite cjelokupnu smjesu u posudu s kremom od nane i kuhajte na tihoj vatri dok se smjesa ne zgusne (oko 3-4 minute). Procijedite smjesu u zdjelu, a potom ostavite da se ohladi, pazeći da se ne stvori korica na površini.

6. Stavite smjesu u zamrzivač na 2-3 sata. Dodajte komadiće čokolade prije nego što ga zamrznete. Potom temeljno umutiti da se ne bi stvorili kristali leda, dodati čokoladu i ponovo zamrznuti. Kada se malo otopi, servirati u zdjelice ili kornete.