Sastojci:

 

2 kašike maslinovog ulja,
3 čehna bijelog luka,
6 šoljica mladog špinata,
prstohvat crvene paprike,
so,
svježe mljeveni biber,
1 limun.

 

Za sos: 2 kašike maslaca, 2 kašike pšeničnog bijelog brašna, 1,5 šoljica punomasnog mlijeka, 1 šoljica goude, muškatni oraščić, so, svježe mljeveni biber.

 

Priprema:

 

  1. Istopite maslac, dodajte brašno i kuhajte još dvije minute.

 

  1. Ulijte mlijeko i miješajte dok se ne zgusne. Dodajte šoljicu naribane gaude i miješajte dok se sir ne otopi i poveže s mlijekom.

 

  1. Sklonite s vatre. Posolite, pobiberite i dodajte malo naribanog muškatnog oraščića.

 

  1. Ispecite 12 palačinki.

 

  1. Zagrijte ulje u velikoj tavi. Dodajte zgnječeni bijeli luk i dinstajte oko 2 minute, pazeći da ne postane smeđ. Dodajte špinat i povremeno miješajte dok ne uvene. Začinite mljevenom paprikom, posolite i pobiberite te iscijedite sok od limuna u špinat. Sklonite s peći i pustite da se ohladi. Ocijedite od tekućine i grubo narežite.

 

  1. Zagrijte rernu na 220 stepeni. Odvojite dvije kašike bešamel sosa, a ostatak pomiješajte s narezanim špinatom.

 

  1. Kalup za torte premažite maslacem i na dno stavite prvu palačinku. Premažite je s tri kašike smjese bešamela i špinata i poklopite palačinkom. Ponavljajte dok ne potrošite palačinke i smjesu. Na posljednju palačinku stavite dvije kašike bešamela i ostatak naribanog sira. Zapecite u rerni 12 minuta.