Slani izazov: Tart s paradajzom i mozzarellom

po Vasa Kuharica

Tart, ili u prevodu pita, je tradicionalno francusko jelo koje je lako napraviti jer se sastoji od prhkog tijesta i nadjeva od povrća ili voća.

Sastojci za tijesto:

250 g oštrog brašna

130 g maslaca – narezan na listiće

pola kašičice praška za pecivo

pola kašičice soli

2-3 kašike hladne vode

Za nadjev:

200 g kiselog vrhnja

3 jaja

cherry paradajz

mozzarella

crne masline

začin

bosiljak

origano

 

Priprema:

  1. Za početak zamijesite prhko tijesto od brašna, maslaca, praška za pecivo i soli. Maslac u brašnu razmrvite prstima te dodajte vodu. Od tijesta oblikujte kuglu i ostavite u frižideru oko 20 minuta.
  2. Tijesto razvaljajte i prebacite u kalup za tart, izbodite ga viljuškom i pecite oko 15 minuta na 190 stepeni. Umutite jaja i kiselo vrhnje te dodajte bosiljak i začin.
  3. Paradajz prepolovite, maslinama odstranite košpice i narežite na kolutiće, a mozzarellu na kriške. 4. Na polupečeno tijesto rasporedite masline, paradajz i mozzarellu, prelijte jajima te zapecite.

Preporučujemo