Slasne tulumbe

po Vasa kuharica

Sastojci: 500 gr brašna, 350 ml mlijeka, 150 ml vode, 4 kašike šećera, 4 kašike ulja, 6 jaja, 1 prašak za pecivo, 1 vanilin šećer. Agda: 1 kg šećera, 1 l vode, 1 limun.

  1. U šerpu naspite mlijeko, ulje, šećer i vodu i pustite da prokuha. Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo pa sipajte u ključalu smjesu uz stalno miješanje. Vratite na peć i kuhajte kratko uz stalno miješanje. Ostavite da se ohladi a potom dodajite jedno po jedno jaje i dobro sve promiješajte.
  2. Tijesto naspite u špricu za tulumbe i pržite u vrelom ulju. Poredajte u tepsiju i ostavite da se ohladi.
  3. Vodu i šećer pomiješajte i kuhajte 20-ak minuta. Dodajte limun izrezan na kriške i pustite da se malo ohladi. Prelijte preko tulumbi i pustite da upiju agdu.

Preporučujemo