Slastice neobičnih naziva: Kolač na metre

po Vasa kuharica

Sastojci: Tijesto:

25 dkg brašna,

20 dkg šećera,

4 jaja,

2 kašike kakaa,

1,5 dl ulja,

1,5 dl vode,

1 prašak za pecivo.

Krema:

25 dkg šećera u prahu,

25 dkg margarina,

3 dl mlijeka,

1 puding od vanilije,

1 rebro čokolade.

Priprema:

1. Dvije tepsije obložiti papirom za pečenje i uključiti rernu na 180 stepeni.
2. Miksati biskvit od žumanjaka, vode i šećera dodajući ulje, brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka.
3. Polovinu tijesta izliti u jednu tepsiju, a u drugu polovinu umiješati kakao, pa izliti u drugu tepsiju.
4. Biskvite peći na 180 stepeni. Za to vrijeme skuhati puding, ohladiti, pa dodati pjenasto umućen maslac sa šećerom u prahu.
5. Pečeno tijesto izrezati na trake i filovati smjesom. Isto tako premazati i stranice kolača te posuti naribanom čokoladom. Trake slagati crne preko žutih.
6. Kolač rezati koso, pa poslužiti.

Preporučujemo