Sastojci:
250 g tamne čokolade (70%)
150 g maslaca na kockice
1 kašika ekstrakta od vanilije
120 g mljevenih badema
5 žumanca
5 bjelanaca
60 g šećera (kristal)
100 g šećera u prahu + za posipanje
badem u listićima
Priprema:
- Pjenasto umutiti žumanca sa 60 g šećera.
- Na laganoj vatri otopiti čokoladu i maslac te u to dodati mljevene bademe i ekstrakt vanilije.
- Dobivenu smjesu dodati u umućena žumanca i šećer pa sve dobro promiješati da se sjedini.
- Bjelanca mutiti do čvrstog snijega te postepeno dodavati šećer u prahu.
- Dodati snijeg u čokoladnu smjesu i sve lagano izmiješati.
- Peći u kalupu promjera 24 cm podmazanim maslacem te obloženim pek papirom na 180 stepeni oko 25-30 minuta.
- Ohladeni kolač posuti listićima badema i šećerom u prahu.