Slatki recepti: Izvrnuta torta sa breskvama

po Senan Dervisevic

Potrebno je:

Za rolat: 

7 jaja, 

5 kašika šećera, 

7 kašika brašna, 

3 kašike ulja, 

3 kašike džema

Krema: 

3 pudinga od vanile, 

750 ml mlijeka, 

2 kašike šećera,

1 vanilin šećer, 

200 gr maslaca ili margarina, 

500 gr zrelih bresaka

Ukrašavanje: 

200 gr šlaga, 

breskve

Priprema:

Umutiti jaja pa dodati navedene sastojke i ispeći u četvrtastom plehu veličine 39×35 cm ili približne veličine. U pleh staviti pek papir. Peći na 200 stepeni C oko 10-15 min. Pečen biskvit izvrnuti na veću kuhinjsku krpu pa ga uviti u rolat da se ohladi. Ohlađen rolat namazati džemom pa ponovo uviti.

U mlijeko staviti šećer i vanilin šećer, pa kad provri dodati puding, skuvati ga pa dobro, ohladiti i u njega kad se ohladi dodati umućen maslac ili margarin.

Breskve oljuštiti i presjeći na pola. Ohlađen biskvit isjeći na tanje rolate.
 Okruglu dublju šerpu obložiti folijom pa ređati rolate sa strane i po dnu. 

Preko njega staviti 1/3 kreme zatim polovine breskvi, pa opet krema, zatim rolati i ostatkom kreme.
 Staviti to u frižider oko sat vremena pa ga prevrnuti na poslužavnik, skloniti foliju i ukrasiti šlagom i kriškama breskvi.