Slatki užitak bez brašna: Čokoladni san

po Vaša Kuharica

Sastojci: 

9 jaja, 

140 g šećera, 

160 g maslaca, 

200 g tamne čokolade, 

200 g prženih lješnika, 

50 g mljevenog keksa, 

4 kašike gorkog kakaa, 

80 ml ruma, 

2 kašičice praška za pecivo, 

pola kašičice cimeta, 

kašika ekstrakta vanile.

Fil: 

500 ml slatke pavlake, 

200 g čokolade sa 70 posto kakaa, 

2 kašike gorkog kakaa, 

100 g Nutele, 

1/2 kesice želatina u prahu, 

2 kašike ruma.

Preljev za koru: 

2 dl mlijeka, 

3 kašike ruma, 

kašičica ekstrakta vanile.

Priprema:

1. Razmutite gorki kakao s malo slatke pavlake i umutite u pavlaku koju ste zagrijali do ključanja. Čokoladu za kuhanje razlomite na kockice i lagano miješajući otopite je u pavlaci.

2. Otopite pola kesice želatina u prahu s dvije kašike vode, pustite da nabubri 10 minuta, pa ga lagano zagrijte da se otopi i umiješajte u fil. Pustite da se dobro ohladi, zatim dodajte Nutelu i rum i sve lagano izmiksajte da se poveže.

3. Propržite lješnike u rerni, skinite koru, sameljite. Smrvite keks u prah. Otopite čokoladu s maslacem u mikrovalnoj. Odvojite žumance i bjelanca, pa od bjelanaca umutite čvrst snijeg. Žumanca umutite sa šećerom, dodajte otopljenu čokoladu s maslacem, keks, lješnik, prašak za pecivo, cimet i rum.

4. Na kraju ručno umiješajte bjelanca pazeći da smjesa ne splasne. Obložite kalup za torte veličine 28 cm papirom za pečenje. Ulijte smjesu i pecite na 160 stepeni oko 45 minuta.

5. Kad se ohladi, presijecite dva puta da dobijete tri kore. Fil podijelite na tri dijela. Svaku koru natopite preljevom, premažite filom i ako ga ostane, premažite i sa strane.

Preporučujemo