Slatkiš koji je osvojio svijet: Panakota

po Vaša Kuharica

Sastojci:

Pola čaše slatkog vrhnja,

1/4 čaše mlijeka,

60 g tamne čokolade,

2 kašike šećera,

1 kašičica želatina,

1 kašika vrele vode (za želatin).

Za dekoriranje:

Voće,

50 g čokolade,

1 kašičica ulja.

Priprema:

  1. Namazati kalupe uljem i staviti na tacnu.
  2. U šerpici polako na niskoj temperaturi otopiti šećer, čokoladu, mlijeko i vrhnje. Kad je otopljeno (ne smije prokuhati), dodati želatin koji ćete najprije otopiti u vreloj vodi, pa tek tada dodati u čokoladnu smjesu.

Lagano izmiješati i popuniti kalupe, pa ih staviti u frižider.

  1. Prije serviranja, polako oštrim nožem, prođite po ivicama kalupa, stavite tanjir na kalup i preokrenite tako da tanjir bude dole, a kalup gore. Skinite kalup i ukrasite desert po želji.
  2. Na pari otopiti čokoladu s kašičicom ulja, prohladiti, sipati u deblju vrećicu za zamrzavanje, osjeći rub i polako kapati čokoladnu smjesu po panakoti praveći razne oblike. Servirati uz voće po izboru.

Preporučujemo