Sve je u marinadi. Nema boljeg osjećaja nego kada vam se usnice počnu lijepiti od aromatičnog umaka (sa, naprimjer, medom) u koji je piletina omotana. Imamo nešto i za ljubitelje ljutog, zato nakon isprobanih recepata pripremite čašu dobro osvježavajućeg napitka.
Sastojci:
8-10 pilećih krilca
kašika meda
dvije kašike sojina umaka
tri kašike maslinovog ulja
pola kašičice mljevene ljute paprike
krupna so
Za palentu:
šoljica kukuruzne krupice ili brašna
tri šoljice vode
tri kašike maslaca
so
300 g koprive
1/2 šoljice svježeg sira
Priprema:
- Od svih sastojaka napravite marinadu pa njome dobro obložite krilca. Pustite da u marinadi odstoje preko noći. Sutradan više puta okrenite i izvadite iz frižidera barem jedan sat prije pečenja.
- Palentu pripremite dan ranije.
- Lišće koprive blanširajte u vreloj slanoj vodi. Ocijedite i usitnite nožem. U vodi s maslacem kuhajte krupicu, stalno miješajući. Kuhajte dok se smjesa sasvim ne zgusne, četrdesetak minuta. Pri kraju dodajte koprivu i pola šoljice svježeg sira.
- Izlijte palentu u širok, plići kalup ili lim pa pustite da se ohladi preko noći. Sutradan, prije pečenja, narežite je na komade željene veličine i oblika. Ovlaš ih premažite maslinovim uljem i zapecite na graill tavi ili na rešetki roštilja.