Slatko i neodoljivo: Domaća čokolada bez aditiva

po Vasa Kuharica

Nema bolje čokolade od one napravljene kod kuće. Domaća čokoladu koja u svom sastavu nema industrijskih dodataka niti šećera, a njena priprema je iznimno jednostavna.

Sastojci:

100 g kakao maslaca

100 g sirovog kakao praha

50 g kravljeg maslaca

meda ili stevije po želji

mrvicu soli

dodaci po želji

Priprema:

  1. Na pari iznad vode otopite kakao maslac i kravlji maslac, i to na što nižoj temperaturi jer će u suprotnom kakao maslac postati jako gorak.
  2. Dodajte kakao prah, zatim med ili steviju i mrvu soli. Čokolada s medom je ukusnija, ali malo mekša od one sa stevijom.
  3. Smjesu postavite u kalup i čuvajte u frižiferu jer, pošto nema nikakvih industrijskih dodataka, na sobnoj temperaturi se iznimno brzo topi. Prije lijevanja smjese u kalup, na njegovo dno možete staviti zdrave dodatke po želji, bilo da se radi o slatkim bobicama, sušenom voću ili orašastim polodovima.
  4. Ova čokolada se može napraviti i bez kakao maslaca, tako da ga u potpunosti zamijenite kravljim maslacem, no u tom slučaju će čokolada biti još mekša.

 

Preporučujemo