Sastojci:
1 kg očišćenog bijelog grožđa (bez velikih sjemenki),
1 kg šećera,
150 ml vode,
3–4 kriške limuna,
150 g oraha.
Priprema:
1. Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima.
2. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode.
3. Ukoliko se u toku kuhaja pojavi pjena, skinite je kutlačom. Pred kraj kuhanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuhanjem još pet do deset minuta.
4. Pripremite očišćene i osušene tegle. Prije sipanja bilo bi dobro da tegle zagrijete u rerni na 100 stepeni. Sipajte slatko u tegle, dobro zatvorite poklopce i ostavite da se hlade.