Slatko od bijelog grožđa sa orasima

po Vasa kuharica

Sastojci:

1 kg očišćenog bijelog grožđa (bez velikih sjemenki),

1 kg šećera,

150 ml vode,

3–4 kriške limuna,

150 g oraha.

Priprema:
1. Grožđe operite i osušite. Očistite peteljke i odstranite loša zrna, ukoliko ih ima.

2. U veću šerpu sipajte šećer i vodu. Na tihoj vatri rastopite šećer, a zatim dodajte grožđe. Rasporedite ga tako da bude uronjeno u sirup. Grožđe kuhajte na umjerenoj vatri dok se ne zgusne, pa po potrebi dodajte vode.

3. Ukoliko se u toku kuhaja pojavi pjena, skinite je kutlačom. Pred kraj kuhanja dodajte kriške limuna i orahe. Nastavite sa kuhanjem još pet do deset minuta.

4. Pripremite očišćene i osušene tegle. Prije sipanja bilo bi dobro da tegle zagrijete u rerni na 100 stepeni. Sipajte slatko u tegle, dobro zatvorite poklopce i ostavite da se hlade.

Preporučujemo