Sastojci:
250g mascarponea,
šaka neslanih i očišćenih pistacija,
4 kašike meda,
korica i sok od 1 narandže,
100 g tamne čokolade,
maslac,
4 slatka peciva ili peciva s grožđicama,
12 lijepih zrelih smokava,
2 kašike šećera u prahu.
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Mascarpone stavite u zdjelu. Nasjeckajte polovicu pistacija i dodajte mascarponeu, kao i polovicu meda, narančine korice i narančina soka. Sve izmiješajte.
2. Posudu namastite maslacem. Pecivo narežite na 4-5 komadića i to kako god želite. Stavite ih u posudu. Oštrim nožem pažljivo zarežite vrh svake smokve, no nemojte ga posve odrezati neka na smokvi ostane mali poklopčić. U svaku smokvu ugurajte prst kako biste u njoj napravili malo više mjesta, a zatim smokve napunite smjesom od mascarponea. Višak nadjeva ostavite po strani.
3. Smokve potom smjestite u posudu za pečenje, na komade narezanog peciva. Prelijte preostalim medom, pospite s još malo pistacija i narančinom koricom. I sav preostali nadjev od mascarponea razbacajte po posudi, pa sve skupa pospite šećerom u prahu.
4. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta, da hljeb postane zlatnožut i hrskav. Poslužite s vrlo hladnim slatkim vrhnjem ili sladoledom.