Smokve punjene sirom i pistacijama

po Vasa kuharica

Sastojci:

250g mascarponea,

šaka neslanih i očišćenih pistacija,

4 kašike meda,

korica i sok od 1 narandže,

100 g tamne čokolade,

maslac,

4 slatka peciva ili peciva s grožđicama,

12 lijepih zrelih smokava,

2 kašike šećera u prahu.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Mascarpone stavite u zdjelu. Nasjeckajte polovicu pistacija i dodajte mascarponeu, kao i polovicu meda, narančine korice i narančina soka. Sve izmiješajte.
2. Posudu namastite maslacem. Pecivo narežite na 4-5 komadića i to kako god želite. Stavite ih u posudu. Oštrim nožem pažljivo zarežite vrh svake smokve, no nemojte ga posve odrezati neka na smokvi ostane mali poklopčić. U svaku smokvu ugurajte prst kako biste u njoj napravili malo više mjesta, a zatim smokve napunite smjesom od mascarponea. Višak nadjeva ostavite po strani.

3. Smokve potom smjestite u posudu za pečenje, na komade narezanog peciva. Prelijte preostalim medom, pospite s još malo pistacija i narančinom koricom. I sav preostali nadjev od mascarponea razbacajte po posudi, pa sve skupa pospite šećerom u prahu.

4. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni oko 35 minuta, da hljeb postane zlatnožut i hrskav. Poslužite s vrlo hladnim slatkim vrhnjem ili sladoledom.

Preporučujemo