Smrznuto je dobro

po Vasa kuharica

Zadnja stvar koju većina zaposlenih nakon napornog dana po povratku s posla želi kada stigne kući je utrošiti sat ili dva na pripremu kvalitetne večere, zbog čega mnogi obroke pripremaju tokom vikenda, zamrznu ih u manje porcije i po potrebi tokom sedmice podgriju u mikrovalnoj ili u klasičnoj pećnici

Neki od nas vole preskočiti proces guljenja, rezanja i sjeckanja povrća pa vrijeme štede kupovinom gotovoga zamrznutog proizvoda, koje, prema mišljenju članova Njemačkog udruženja za prehranu, nezasluženo ima lošu reputaciju.

Ističu da je zamrznuto nasjeckano povrće često bolja opcija od svježega. Kada govorimo o količini vitamina u povrću, u zamrznutom ih često može biti više nego u svježem.

Tegle i vrećice

Povrće zamrznuto neposredno nakon branja sadrži mnogo više nutritivnih svojstava i vitamina od onoga koje je danima stajalo na policama trgovina ili vaše kuhinje.

A povrće pakirano u teglama ili u vrećicama? I ono sadrži manje količine vitamina od zamrznutoga.

Svježina i nutritivne vrijednosti proizvoda mogu se zadržati ako se povrće brzo duboko zamrzne na temperaturi od najmanje minus 40 Celzijevih stepeni. Nema potrebe za konzervansima ukoliko se hrana pohrani na najmanje minus 18 Celzijevih stepeni.

Suprotno navedenome, kupci moraju biti vrlo pažljivi ako odluče kupiti gotove zamrznute proizvode. Zato pažljivo treba čitati deklaraciju. Stotinu grama ribljih štapića sadrži prosječno samo 65 grama stvarnoga ribljeg mesa. Ostatak su uglavnom krušne mrvice i začini.

Kako biste bili sigurni da birate najzdraviju opciju, pročitajte podatke o nutritivnim vrijednostima na zamrznutim proizvodima poput pizze, zamrznutih prženih namirnica i mesnih umaka.

Na prvi pogled isto jelo može sadržavati potpuno različite količine masti i soli, što ovisi o firmu koja ih je proizvela. Najbolje je odlučiti se za proizvod s najmanje štetnih sastojaka.

Voće, povrće, meso i riba u zamrzivaču frižidera trajat će do godinu ukoliko se drže na optimalnoj temperaturi od minus 18 Celzijevih stepeni.

 Kuhana jela

Unaprijed napunite zamrzivač takvim namirnicama da biste izbjegli trčanje u trgovinu u posljednji trenutak kada nemate dovoljno slobodnog vremena. Kuhana jela koja ste sami pripremili u zamrzivaču se mogu čuvati prosječno tri mjeseca.

Meso i ribu pri odmrzavanju postepeno odledite u frižideru, jer se na sobnoj temperaturi može pokvariti i ni u kojem slučaju je ne odmrzavajte u vodi u kojoj se mogu stvoriti bakterije. Zamrznuto povrće, poput brokule ili špinata možete odmah ubaciti u rernu ili mikrovalnu pećnicu.

Preporučujemo