Sastojci: 4 žumanjka, 150 g šećera, 250 g slatke pavlake, 250 ml mlijeka. Karamel: 20 g mekih karamela, 5 kašika slatke pavlake, 150-200 g kikirikija. Ganaš: 200 g milka čokolade, 50 ml slatke pavlake.
Priprema:
1. U šerpu stavite mlijeko, slatku pavlaku i šećer. Zagrijavajte na srednjoj vatri, pazite da ne iskipi.
2. U drugoj posudi mikserom umutite žumanjke sve dok ne postanu svjetla. Nakon toga, dodajte ih u šerpu sa mlijekom i pavlakom, vratite na vatru i kuhajte uz stalno mješanje dok se ne zgusne.
3. Ostavite sladoled da se ohladi do sobne temperature, a potom ga naspite u posudu u koju vam odgovara te stavite u zamrzivač nekih sat vremena. Povremeno promješajte sladoled i izravnjajte mu površinu.
4. Karamele stavite u šerpicu na tihu vatru. Kada se otope, dodajte slatku pavlaku, pa mješajte dok se sve lijepo ne poveže. Kada se karamel blago prohladi, izlijte ga na sladoled. Budite brzi, jer će se on brzo stegnuti zbog hladnog sladoleda.
5. Čim ste ga izlili, odmah stavite kikiriki. Ostavite sladoled u frižider dok pripremite ganaš.
6. U šerpici izlomiti čokoladu i dodati slatku pavlaku. Mješajte dok se sve ne otopi i poveže. Maknite sa vatre, pa mješajte dok se prohladi. Kada se ohladi izlijte na sladoled. Ostavite sladoled da se ohladi.