Dakgangjeong je naziv za korejsku piletinu koju obožava cijeli svijet, zahvaljujući tome što je sočna i hrskava, začinjena i famozno slasna.
Sastojci za korejsku piletinu:
1.600 g pilećih krilaca,
1/2 kašičice soli,
1/2 kašičice bibera,
1 kašičice usitnjenog đumbira,
2/3 šoljice škrobnog brašna,
1/3 šoljice kikirikija (prema želji),
4 čehna bijelog luka,
3 do 4 ljute papričice (prema želji),
1/4 šoljice sojina umaka,
1/2 šoljice rižina sirupa ili meda,
1 kašika bijelog octa,
1 kašika senfa,
1 kašika smeđeg šećera,
1 kašika tostiranih sjemenki sezama,
ulje za prženje.
Priprema:
1. Odrežite vrh svakom krilcu pa ga prepolovite. Dobit ćete oko 25 komada. Pomiješajte piletinu sa solju, đumbirom i biberom. Krilce po krilce uvaljajte u škrobno brašno.
2. Za umak najprije zagrijte wok ili tavu pa dodajte 2 kašike ulja, usitnjeni bijeli luk i sjeckane ljute papričice. Pržite oko 30 sekundi. Zatim dodajte sojin umak, rižin sirup ili med, ocat i senf. Nakon nekoliko minuta dodajte smeđi šećer pa maknite s vatre.
3. Stavite 4 šoljice ulja za prženje u tavu pa kad se jako zagrije, otprilike za 7 minuta, pržite krilca oko 12 do 13 minuta. Povremeno okrenite. Izvadite krilca i nakon nekoliko minuta ponovno zagrijte ulje i pržite ih 12 do 15 minuta. Prelijte vrući umak preko piletine pa pospite sjemenkama sezama.