Sočna i hrskava i famozno slasna piletina

po Vasa kuharica

Dakgangjeong je naziv za korejsku piletinu koju obožava cijeli svijet, zahvaljujući tome što je sočna i hrskava, začinjena i famozno slasna.

Sastojci za korejsku piletinu:

1.600 g pilećih krilaca,

1/2 kašičice soli,

1/2 kašičice bibera,

1 kašičice usitnjenog đumbira,

2/3 šoljice škrobnog brašna,

1/3 šoljice kikirikija (prema želji),

4 čehna bijelog luka,

3 do 4 ljute papričice (prema želji),

1/4 šoljice sojina umaka,

1/2 šoljice rižina sirupa ili meda,

1 kašika bijelog octa,

1 kašika senfa,

1 kašika smeđeg šećera,

1 kašika tostiranih sjemenki sezama,

ulje za prženje.

Priprema:

1. Odrežite vrh svakom krilcu pa ga prepolovite. Dobit ćete oko 25 komada. Pomiješajte piletinu sa solju, đumbirom i biberom. Krilce po krilce uvaljajte u škrobno brašno.
2. Za umak najprije zagrijte wok ili tavu pa dodajte 2 kašike ulja, usitnjeni bijeli luk i sjeckane ljute papričice. Pržite oko 30 sekundi. Zatim dodajte sojin umak, rižin sirup ili med, ocat i senf. Nakon nekoliko minuta dodajte smeđi šećer pa maknite s vatre.
3. Stavite 4 šoljice ulja za prženje u tavu pa kad se jako zagrije, otprilike za 7 minuta, pržite krilca oko 12 do 13 minuta. Povremeno okrenite. Izvadite krilca i nakon nekoliko minuta ponovno zagrijte ulje i pržite ih 12 do 15 minuta. Prelijte vrući umak preko piletine pa pospite sjemenkama sezama.

 

Preporučujemo