Sočna piletina s hrskavom koricom

po Vasa kuharica

Najveći izazov prilikom pripreme cijelog pileta uvijek je to kako postići hrskavu koricu, ali i sočnu i mekanu unutrašnjost. Vrhunski chefovi poput Thomasa Kellera smatraju da to uopće nije velik problem ako znate nekoliko jednostavnih savjeta.

Tajna recepta sastoji se od samo tri sastojka: pileta, soli i bibera. Osim sastojaka, treba vam rešetka koja se stavi na pleh. Ovo kulinarsko istraživanje također je pokazalo da će se pile najbolje ispeći ako je na rešetki, a višak soka kapa na pleh.

1. Sobna temperatura

Ukoliko stavite pile u rernu direktno iz frižidera, neće se ispeći ravnomjerno i trebat će mu više vremena da bude gotovo. Zato je potrebno držati ga na sobnoj temperaturi oko 45 minuta prije pečenja.

2. Ne perite pile

Nije nepoznat razlog zašto piletinu nije mudro prati prije pripreme, a na to upozorava i Thomas Keller. Pranjem raspršujete bakterije koje se nalaze na mesu, a one nestaju termičkom obradom.

3. Zagrijte rernu

Prije nego što se posvetite ostatku posla uključite rernu na 230 stepeni kako bi se zagrijala na vrijeme.

4. Osušite meso prije začina

Meso je važno dobro osušiti prije nego ga začinite jer će zbog viška vlage biti još suše. Keller savjetuje da ga osušite papirnatim ubrusima, izvana i iznutra. Zatim ga jednako tako začinite soli i biberom u unutrašnjosti.

Preporučujemo