Teletina je veoma popularna u mnogim zemljama svijeta. S razlogom, jer je meso izuzetno meko, sadrži male količine masti, fine strukture i lako se vari, tako da je idealno za one koji žele da uživaju u dobroj i lakoj hrani. Osim male količine masti, teletina sadrži dosta vrijednih proteina, vitamina B i D, željeza, natrij i cink. Lako se vari i dobra je alternativa kada se vodi računa o kalorijama.
Sastojci:
3 kg telećeg mesa, (najbolje od vrata)
2 velike glavice crvenog luka
2 kg krompira
Šampinjoni
mrkva po želji
so
biber
Za umak:
1 kašika gustina
100 ml soka od pečenja
luk iz pečenja
200 ml junećeg ili povrtnog temeljca
Priprema:
- Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Tepsiju u kojoj ćete peći meso nauljite i posložite narezani crveni luk. Na luk naslažite teleći vrat te ga posolite i pobiberite. Prekrijte meso folijom i stavite u pećnicu, kada je zagrijana. Pečete 1 sat za svaki kilogram mesa, u ovom slučaju to je oko 3 sata pečenja.
- Nakon što je prošlo 1,5 sat izvadite meso iz pećnice i kašikom pokupite luk s dna i sok od pečenja (cca 100ml). U tepsiju posložite narezani krompir na kriške, šampinjone i mrkvu. Na povrće ponovno posložite meso i pokrijte folijom i pecite još pola sata.
- Nakon što je prošlo pola sata (sveukupno 2h pečenja) skinite foliju i pojačajte pećnicu na 220 i pecite zadnji sat kako bi krompir i teletina dobili koricu. Za to vrijeme pripremite umak. Odvojite 3 kašike još toplog soka od pečenja u posebnu posudu i umiješajte kašiku gustina. Ostatak soka kuhajte na laganoj vatri.
- Dodajte temeljac i kada sve zajedno prokuha, dodajte gustin i začinite umak po želji. Poslužite uz svježu zelenu salatu.