Sočna torta od čokolade i narandže

po Senan Dervisevic

Sočna, bezglutenska torta s okusom čokolade i narandže. Jednostavna za pripremu budući da se svi sastojci samo spoje mikserom, izliju i peku. 

Sastojci za kore:

400 g narandži ili 2 veće

6 jaja

1,5 kašičica praška za pecivo

200 g mljevenih badema

250 g šećera

50 g tamnog kakaa

Sastojci za preljev (ganache):

3,5 dl slatkog vrhnja za šlag

200 g tamne čokolade

Priprema:

1. Cijelu narandžu s korom stavite u lonac i prelijte s otprilike 2 l hladne vode. Stavite je kuhati. Nakon što voda prokuha, poklopite lonac i kuhajte narandžu dok ne omekša, otprilike 30-60 minuta – probodite nožem, ako prolazi, kuhana je.

2. Izmiksajte narandžu u pire uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Prohladite je.

3. Pećnicu zagrijte na 180 stepeni.

4. Kalup za pečenje obložite papirom, a stranice namastite.

5. Izmiksajte pire od narandže sa svim ostalim sastojcima – oko 1 minute, da se sve lijepo poveže.

Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 30-45 minuta (zavisi od pećnice). Nakon nekog vremena na tortu tokom pečenja stavite komad papira za pečenje kako vam ne bi izgorjela.

6. Provjerite tortu čačkalicom ili nožem – ako nema tragova biskvita, gotova je (svakako pazite da je ne presušite kako bi vam ostala sočna).

7. Tortu ukrasite čokoladnim ganacheom.

Ganache:

1. Nasjeckajte ili nalomite čokoladu.

2. Slatko vrhnje za šlag prokuhajte u lončiću.

3. Vrhnje skinite s vatre, dodajte mu čokoladu. Ostavite da odstoji pola minute pa tek onda pjenjačom spojite. Miješajte dok ne dobijete glatku kremu.

4. Ostavite da malo odstoji – oko minut, dva pa tek zatim prelijte tortu.

5. Tortu možete ostaviti u kalupu dok je preljevate ganacheom kako bi vam gornji dio bio ravan.