Sastojci za čokoladni biskvit:
4 jaja,
150 g šećera,
150 g čokolade u prahu,
50 g kakaa u prahu,
150 ml vruće vode,
100 ml ulja,
60 g glatkog brašna,
1 kašičica praška za pecivo.
Krema od narandže:
1 l soka svježe cijeđenog soka od narandže,
naribana korica 2 veće narandže,
200 g šećera,
130 g gustina,
200 ml slatkog vrhnja.
Sirup od narandže:
100 ml svježe cijeđenog soka od narandže,
100 g šećera.
Dekoracija:
300 ml slatkog vrhnja,
naribana čokolada,
kriške narandže.
Priprema:
- U zdjelici pomiješajte kakao, čokoladu u prahu i vruću vodu. Ostavite sa strane. Žumanca pjenasto izmiksajte sa šećerom pa dodajte ulje i pripremljenu smjesu od čokolade i kakaa. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.
- U čokoladnu smjesu naizmjenično dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i snijeg od bjelanaca. Sve lagano miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu izlijte u kalup za torte (28 cm). Biskvit pecite 15-20 minuta na 180 stepeni, čačkalicom provjerite je li pečen.
- Dok se biskvit peče pripremite preljev. Svježe cijeđeni sok od narandže procijedite od pulpe, pomiješajte sa šećerom i kratko prokuhajte, 2-3 minute. Vrući biskvit prelijte vrućim sirupom od narandže i šećera. Za 1 l sok treba će vam otprilike 10 većih narandži.
- Sok od svježe cijeđenih narandži procijedite tako da uklonite pulpu. Manji dio soka pomiješajte s naribanom koricom, gustinom, šećerom. Dobro izmutite tako da uklonite sve grudvice. Ostatak soka zagrijte do vrenja, dodajte pripremljenu smjesu i kuhajte na laganoj vatri dok ne dobijete gustu kremu. Kremu premjestite u zdjelu za miksanje, površinu prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi.
- Ohlađenu kremu izmiksajte s tučenim slatkim vrhnjem. Kremu nanesite preko ohlađeno biskvita, a vrh premažite tučenim slatkim vrhnjem. Tortu slažite u kalupu i ostavite je preko noći s obručem tako da se krema dobro stisne.