Sastojci:

 

3 velike, tvrđe kruške,

1/4 šolje maslaca,

1/4 šolje meda.

 

Za tijesto:

 

1/2 šolje maslaca sobne temperature,

1/4 šolje maslinovog ulja,

1/2 šolje meda,

1/3 šolje smeđeg šećera,

2 kašičice praška za pecivo,

2 kašičice ekstrakta vanilije,

1/2 kašičice soli,

1/2 kašičice mljevenog kardamoma,

1/2 kašičice muškatnog oraščića,

2 jaja,

2 šolje brašna,

3/4 šolje mlaćenice,

1/2 šolje sjeckanih oraha ili badema,

sir tipa gorgonzole.

 

 

Priprema:

 

  1. Kruške oprati i izrezati na tanje šnite uzdužno. Maslac rastopiti na laganoj vatri stalno miješajući, maknuti ga s vatre pa dodati med i miješati dok se smjesa ne ujedini.

 

  1. Izliti smjesu u kalup za tortu pa po mješavini meda i maslaca poslagati kruške u krug, deblji dio neka ide prema rubu kalupa, a tanji prema sredini. Ponoviti redove dok ima krušaka.

 

  1. U posudi izmiksati maslac, ulje, med, šećer, dodati prašak za pecivo, vaniliju, sol, kardamom, muškatni oraščić. Ubaciti jedno po jedno jaje pa jednu šplju brašna pa mlaćenicu pa drugu šolju brašna i dobro izmiksati. Na kraju umiješati orahe i smjesu rasporediti u kalup po kruškama. Peći na 160 stepeni oko 40 minuta. Kolač se mora hladiti 20 do 30 minuta prije nego što se izvadi iz kalupa i preokrene, u sredinu staviti gorgonzolu ili servirati sir sa strane.