Sočni odresci – pecite ih naopako

po Vasa kuharica

Naopako pečenje noviji je trend pripreme odrezaka i jedan od omiljenih načina za dobivanje finog i sočnog mesa. U restoranima je uobičajeno da se odrezak prvo peče na jako zagrijanoj tavi kako bi meso bilo slasno, a zatim se dovršava u rerni.

Kod naopakog pečenja prvi korak je stavljanje mesa u rernu zagrijanu na nisku temperaturu od oko 135 stepeni, a zatim slijedi nekoliko minuta na tavi kako bi se potakla Maillardova reakcija i nastali neodoljivi okusi zbog reakcije šećera i aminokiselina.

Za naopako pečenje trebat će vam kuhinjski termometar kako biste mogli provjeriti unutrašnju temperaturu mesa i znali kada je gotovo. Odrezak kada je gotov izvadite iz rerne, zamotajte u foliju te kratko zapecite na tavi. Da bi meso bilo ukusno, odaberite fini komad poput ramsteka ne tanjeg od 2 cm. Omogućite dovoljno vremena za temperiranje. Izvadite meso iz frižidera najmanje pola sata prije pečenja.

Priprema odreska:

1. Nauljite odrezak pa ga posolite i pobiberite
2. Stavite ga u rernu na 135 stepeni. Za medium rare pecite dok unutrašnjost odreska ne postigne temperaturu od 52 stepena.
3. Izvadite ga iz rerne, zamotajte u foliju i ostavite 15 minuta.
4. Stavite meso na dobro zagrijanu tavu i pecite oko minutu do dvije sa svake strane.
5. Poslužite odmah.

Preporučujemo