Sočnije meso niste jeli: Piletina u aromatičnom preljevu

po Vaša Kuharica

Sastojci:

1 kg pilećih fileta,

3 kašike maslinovog ulja,

25 g putera,

2 kašike brašna,

1 kašika kukuruza šećerca,

1 kašika suhih začina,

4 dl kokošije supe od kocke,

1 kašičica mljevenog bibera.

Priprema:

  1. Veliku tavu stavite na ringlu na umjerenu temperaturu i dodajte puter i 3 kašike maslinovog ulja.
  2. U manjoj posudi pomiješajte suhe začine sa mljevenim biberom i u to uvaljajte pileće filete, a zatim ih spustite u tavu da se prže oko 5 minuta, povremeno ih okrećite da se ravnomerno isprže. Kada dobiju braonkastu nijansu, izvadite ih.
  3. Ne isključujte ringlu nego u tavu sipajte brašno pa pržite nekoliko sekundi neprekidno miješajući, a zatim dodajte kukuruz i supu. Kada provri, vratite filete u tavu, smanjite ringlu na minimum i krčkajte još 3 minute, povremeno okrećući komade piletine.
  4. Na kraju dodajte ostatak suhih začina i bibera, žalfiju, peršun i sklonite s vatre. Filete poredajte u tanjir i preko njih sipajte preljev iz tave.

Preporučujemo