Za crveno meso i pljeskavice: Ljuti sos od paradajza
Sastojci:
125 ml maslinovog ulja,
10 čehna bijelog luka,
730 g oguljenog paradajza,
so, 3 ljute paprike.
Priprema: Zagrijte ulje na laganoj vatri, dodajte nasjeckan paradajz i cijeli luk. Posolite i stavite nasjeckane paprike te polupoklopljeno kuhajte najmanje 60 minuta. Umak dobro ide uz pljeskavice. Ukoliko volite pikantno, ovo je za vas prava poslastica.
Sos za roštiljsku ribu
Sastojci:
4 čehna bijelog luka,
1 dl maslinovog ulja,
sok od 1 limuna,
1 kašika nasjeckanog peršuna,
so, biber.
Priprema: Bijeli luk sitno nasjeckajte te mu uz miješanje dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so, biber i peršun. Sosom se polijeva očišćena riba s roštilja ili pržena riba.
Za crveno meso ili piletinu: Sos od krastavca
Sastojci:
2 srednja krastavca,
2 dl kiselog vrhnja,
2 dl jogurta,
2 čehna bijelog luka,
so, biber,
peršun.
Priprema: Krastavce operite, ogulite i nasjeckajte na kockice. Posolite i ostavite da stoje oko pola sata, zatim ih ocijedite, dodajte im razmućeni jogurt i kiselo vrhnje, so i biber. Sve dobro izmiješajte i na kraju pospite peršunom. Umjesto peršuna možete posipati koprom – on daje posebnu aromu krastavcima. Ovaj umak je osvježavajući i dobro ide uz meso s roštilja, naročito sa piletinom.
Za gljive: Sos od luka
Sastojci:
1 veća glavica luka,
1 vrećica majoneze,
2 kašike kiselog vrhnja,
so, malo slatke mljevene crvene paprike.
Priprema: Luk nasjeckati što sitnije i pomiješati sa majonezom, vrhnjem, paprikom i solju. Sos treba stajati bar sat prije posluživanja kako bi se svi okusi proželi.