Za crveno meso i pljeskavice: Ljuti sos od paradajza

 

Sastojci: 

 

125 ml maslinovog ulja,

10 čehna bijelog luka,

730 g oguljenog paradajza,

so, 3 ljute paprike.

 

Priprema: Zagrijte ulje na laganoj vatri, dodajte nasjeckan paradajz i cijeli luk. Posolite i stavite nasjeckane paprike te polupoklopljeno kuhajte najmanje 60 minuta. Umak dobro ide uz pljeskavice. Ukoliko volite pikantno, ovo je za vas prava poslastica.

 

Sos za roštiljsku ribu

 

Sastojci: 

 

4 čehna bijelog luka,

1 dl maslinovog ulja,

sok od 1 limuna,

1 kašika nasjeckanog peršuna,

so, biber.

 

Priprema: Bijeli luk sitno nasjeckajte te mu uz miješanje dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so, biber i peršun. Sosom se polijeva očišćena riba s roštilja ili pržena riba.

 

Za crveno meso ili piletinu: Sos od krastavca

 

Sastojci: 

 

2 srednja krastavca,

2 dl kiselog vrhnja,

2 dl jogurta,

2 čehna bijelog luka,

so, biber,

peršun.

 

Priprema: Krastavce operite, ogulite i nasjeckajte na kockice. Posolite i ostavite da stoje oko pola sata, zatim ih ocijedite, dodajte im razmućeni jogurt i kiselo vrhnje, so i biber. Sve dobro izmiješajte i na kraju pospite peršunom. Umjesto peršuna možete posipati koprom – on daje posebnu aromu krastavcima. Ovaj umak je osvježavajući i dobro ide uz meso s roštilja, naročito sa piletinom.

 

Za gljive: Sos od luka

 

Sastojci: 

 

1 veća glavica luka,

1 vrećica majoneze,

2 kašike kiselog vrhnja,

so, malo slatke mljevene crvene paprike.

 

Priprema: Luk nasjeckati što sitnije i pomiješati sa majonezom, vrhnjem, paprikom i solju. Sos treba stajati bar sat prije posluživanja kako bi se svi okusi proželi.