Sastojci:
3 kašike maslinovog ulja,
1 luk,
2 čehna bijelog luka,
5 dl pelata,
malo suhe chilli papričice,
450 g dagnji,
450 g lignji,
4 kašike bijelog vina,
pola limuna,
450 g špageta,
biber, so,
12 kom kozica,
3 kašike lista peršuna.
Priprema:
- Luk ogulimo i sitno nasjeckamo. Limun narežemo. Lignje očistimo i narežemo na kolutove. Kozice ogulimo i očistimo.
- Zagrijemo ulje i na slaboj vatri u tavi popržimo luk, miješajući od 3 do 4 minute. Dodamo paradajz i chilli i ostavimo da lagano kuha jednu minutu. U veliku šerpu stavimo dagnje i lignje s vinom i limunom, poklopimo i pustimo da zavre. Kuhamo, povremeno tresući lonac, 3 do 4 minute. Sklonimo s vatre, ocijedimo tečnost i sačuvamo je. Izvadimo limun i neotvorene školjke. Meso dagnji izvadimo iz školjki.
- Špagete skuhamo u zasoljenoj vodi. U sos dodamo tečnost od kuhanja dagnji i lignji pa nepoklopljeno lagano prokuhamo od 2 do 3 minute. Dodamo kozice i dinstamo, miješajući oko 2 minute. Umiješamo dagnje i peršun, posolimo i pobiberimo.
- Tjesteninu ocijedimo, vratimo je u šerpu i pomiješamo sa sosom. Prebacimo u veliku zdjelu i poslužimo.