Sastojci:

 

3 kašike maslinovog ulja,

1 luk,

2 čehna bijelog luka,

5 dl pelata,

malo suhe chilli papričice,

450 g dagnji,

450 g lignji,

4 kašike bijelog vina,

pola limuna,

450 g špageta,

biber, so,

12 kom kozica,

3 kašike lista peršuna.

 

Priprema:

 

  1. Luk ogulimo i sitno nasjeckamo. Limun narežemo. Lignje očistimo i narežemo na kolutove. Kozice ogulimo i očistimo.

 

  1. Zagrijemo ulje i na slaboj vatri u tavi popržimo luk, miješajući od 3 do 4 minute. Dodamo paradajz i chilli i ostavimo da lagano kuha jednu minutu. U veliku šerpu stavimo dagnje i lignje s vinom i limunom, poklopimo i pustimo da zavre. Kuhamo, povremeno tresući lonac, 3 do 4 minute. Sklonimo s vatre, ocijedimo tečnost i sačuvamo je. Izvadimo limun i neotvorene školjke. Meso dagnji izvadimo iz školjki.

 

  1. Špagete skuhamo u zasoljenoj vodi. U sos dodamo tečnost od kuhanja dagnji i lignji pa nepoklopljeno lagano prokuhamo od 2 do 3 minute. Dodamo kozice i dinstamo, miješajući oko 2 minute. Umiješamo dagnje i peršun, posolimo i pobiberimo.

 

  1. Tjesteninu ocijedimo, vratimo je u šerpu i pomiješamo sa sosom. Prebacimo u veliku zdjelu i poslužimo.