Sastojci:

200 g oraha,

1/2 šolje maslinovog ulja,

2-3 sušena paradajza,

1 duga crvena čili paprika,

4 mala čehna bijelog luka,

so,

400 g špageta,

1 mala tikvica,

1/2 limuna (sok i korica).

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 150 stepeni. Pecite orahe do zlatno-žute boje 10-15 minuta. Skuhajte špagete al dente. Sačuvajte tu vruću vodu.
U sjeckalicu stavite: orahe (dio, a dio ostavite za dekoraciju), paradajz, čili papriku, bijeli luk, maslinovo ulje i so. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.

2. Pomoću noža za guljenje, naribajte tikvicu na trakice. Fino nasjeckanu mekanu jezgru od tikvica pomješajte s kuhanim špagetima. Onu preostalu vodu od kuhanih špageta, prelijte po špagetama i tikvicama, mješajući još 3 minute.

3. Ocijedite vodu, pospite tjesteninu limunovim sokom i kombinirajte s koricom. Dodajte glatku smjesu iz sjeckalice. Dekorirajte preostalim orasima.