Sastojci:
200 g oraha,
1/2 šolje maslinovog ulja,
2-3 sušena paradajza,
1 duga crvena čili paprika,
4 mala čehna bijelog luka,
so,
400 g špageta,
1 mala tikvica,
1/2 limuna (sok i korica).
Priprema:
1. Zagrijte rernu na 150 stepeni. Pecite orahe do zlatno-žute boje 10-15 minuta. Skuhajte špagete al dente. Sačuvajte tu vruću vodu.
U sjeckalicu stavite: orahe (dio, a dio ostavite za dekoraciju), paradajz, čili papriku, bijeli luk, maslinovo ulje i so. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
2. Pomoću noža za guljenje, naribajte tikvicu na trakice. Fino nasjeckanu mekanu jezgru od tikvica pomješajte s kuhanim špagetima. Onu preostalu vodu od kuhanih špageta, prelijte po špagetama i tikvicama, mješajući još 3 minute.
3. Ocijedite vodu, pospite tjesteninu limunovim sokom i kombinirajte s koricom. Dodajte glatku smjesu iz sjeckalice. Dekorirajte preostalim orasima.