Španske albondigas okruglice: Sočne ćufte u umaku od paradajza

po Vasa Kuharica

Tradicionalne španske okruglice albondigas tradicionalno se poslužuju u malim posudicama s čašom vina i pokojom kriškom hljeba, ali odlične su i u kombinaciji s tjesteninom, rižom ili palentom.

Sastojci za albondigas:

4 kriške hljeba

6 kašika mlijeka

2 kašike parmezana

500 g mljevene junetine

1 čehno bijelog luka

peršun

1 jaje

1 kašičica dimljene mljevene paprike

Umak:

1 glavica luka

1 čehno bijelog luka češnjaka

400 g pelata

malo crvene paprike

200 ml crnog vina

2 čehna bijelog luka

so, biber

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Kriškama hljeba odvojite koricu pa ih narežite na komadiće i stavite u veliku posudu. Prelijte ih mlijekom.
  2. Pomiješajte meso, hljeb, parmezan, bijeli luk, sjeckani peršun, jaje i mljevenu papriku. Posolite i pobiberite te napravite loptice.
  3. Zagrijte maslinovo ulje i popržite okruglice. Izvadite ih i dolijte još malo ulja u tavu. Popržite bijeli i crveni luk, zatim dodajte vino i kuhajte dok se ne reducira i gotovo ne nestane. Ubacite pelate, so, biber i mljevenu papriku.
  4. Kuhajte 10 minuta pa vratite okruglice i nastavite još 20 minuta dok se umak ne zgusne, a okruglice skuhaju.

 

Preporučujemo