Sastojci za kore:
8 bjelanaca,
500 g šećera,
2 kašike sirćeta,
100 g sjeckanih oraha.
Za fil:
8 žumanaca,
200 g šećera,
5 kašika brašna,
pola l mlijeka,
250 g margarina,
100 g mljevenih oraha,
100 g sjeckanih oraha.
Za ukrašavanje:
100 g listića badema.
Priprema:
- Umutiti 4 bjelanca sa 250 g šećera i 1 kašikom sirćeta. Dodati 50 g sjeckanih oraha i promiješati. Masu staviti u pleh postavljen pek papirom i sušiti jedan i po sat na 100 stepeni. Napraviti još jednu ovakvu koru.
- Umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno i kuhati u mlijeku. Kada se fil skuha i ohladi, dodati jedan pjenasto umućen margarin i mljevene i sjeckane orahe.
- Filovati prvu koru polovinom fila, staviti drugu koru i završiti filom. Posuti je listićima badema i nježno utapkati da se sjedine sa filom. Tortu posuti prah šećerom.