Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Spas u zadnji čas: Šta učiniti kada upropastite pire krompir

po Senan Dervisevic 09/11/2017
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Pire krompir spada među omiljene priloge, ali i poslasticu jer ima ukusne dodatke poput maslaca, mlijeka ili vrhnja pa ga ne možemo smatrati najpametnijim izborom hrane za naše zdravlje. A ako se držite pravila o zdravom načinu prehrane i pire krompir pravite tek ponekad, šteta je uništiti ga ili ne znati ovaj dobar trik ako sve pođe po zlu pa dobijete neukusnu ljepljivu masu. 

Krompir ogulite, operite i narežite na kockice iste veličine jer će se tako ravnomjerno skuhati. Zatim ga stavite u hladnu posoljenu vodu i tek onda na štednjak jer je i to važno da bude ravnomjerno kuhan, a pire ukusan.

Nakon što je krompir kuhan za ukusan pire jako je važno da ga dobro ocijedite od viška vode. I zatim ga odmah ručno izgnječite drobilicom. Blender i miksanje nikako nisu preporučljivi jer ćete tada sigurno dobiti ljepljivi pire.

Volite li mlijeko ili malo vrhnja, oni bi kao i maslac trebali biti na sobnoj temperaturi prije dodavanja, a ne direktno iz frižidera. Ljubitelji pire krompira čak sebi daju i još malo truda više pa mlijeko zagriju.

Međutim, ljepljivi krompir se pak može spasiti na vrlo jednostavan način tako da napravimo malo drugačiji prilog. Od pirea možete napraviti inačicu francuskog jela – gratinirani krompir. Samo ga rasporedite na papir za pečenje i dodajte maslac, naribani sir i malo prezle pa zapecite u pećnici dok ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina prasa Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh