Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA
Vaša kuharica
  • GLAVNA JELA
  • DORUČAK
  • VEGETERIJANSKA JELA
  • DEZERTI
  • PIĆA

Specijalitet sočan i ukusan: Zapečena palenta sa sirom i paradajz sosom

po Vasa Kuharica 08/02/2018
0
FacebookTwitterPinterestWhatsapp

Palenta može biti izvrsna osnovna namirnica za pripremu raznovrsnih pravih gurmanskih jela. Dodajte joj svježi sir i parmezan dobit ćete energatsku bombu bogatog i aromatičnog okusa i interesantan prelaz između hrskave teksture zapečene palente i mekanog otopljenog sira.

Sastojci:

2 polje palente

1 kašičica putera

6 šolja vode

1 crveni luk

3 čehna bijelog luka

2-3 šolje paradajz sosa

so

biber

2 šolje rendanog kačkavalja

maslinovo ulje

Priprema:

  1. Stavite vodu da prokuha i sipajte malo soli, putera i palentu te kuhajte dok se palenta ne zgusne.
  2. Gotovu palentu sipajte u pleh namazan puterom i ravnomjerno poravnajte da bude najmanje jedan centimetar debljine i ostavite da se ohladi.
  3. Za to vrijeme na maslinovom ulju izdinstajte luk da omekša i blago porumeni i dodajte paradajz sos, pa krčkajte još oko pet minuta. Dodajte biber i malo soli.
  4. Ohlađenu palentu režite na kocke, redajte u tepsiju prethodno namazanu puterom. i prelijte pola paradajz sosa i pospite sa pola sira.
  5. Opet redajte kocke palente i pospite ostatak paradajz sosa i sira i stavite otkriveno u rerni da se peče.
  6. Pecite 25–30 minuta, da se uhvati rumena korica i sir istopi.

Preporučujemo

Gratinirani kupus

18/08/2022

Ideje za ručak za radnu sedmicu: Pizza s...

17/08/2022

Povrće u korpici od lisnatog tijesta

17/08/2022

Lazanje sa špinatom i ricottom

16/08/2022

Čorba s povrćem

15/08/2022

Tjestenina u umaku od crvene paprike

12/08/2022

Leća s krompirom i tunjevinom

12/08/2022

Pileća prsa na italijanski način

11/08/2022

Krompir s muškatnim oraščićem

10/08/2022

Avokado s tunom

09/08/2022

Popularno

  • 1

    Ukusni domaći kroasani

  • 2

    Čorba puna zdravlja

  • 3

    Gljive s lukom

  • 4

    Grčka salata sa sardinama

  • 5

    Slane kokos štangle

Oznake

badem banana biber bijeli luk brašno Cimet Gljive grašak hljeb Jabuka Jaja jaje Jogurt kakao kokos Krompir Limun Luk maslac Maslinovo ulje med meso mlijeko Mrkva Orah paprika paprike paradajz Patlidžan pavlaka Peršun piletina Puter Riža sir so tikvice tjestenina ulje voda vrhnje čokolada Šećer šampinjoni špinat
  • Facebook
  • Youtube

avaz-roto press d.o.o. - 2020


Povratak na vrh