Spremite ukusnu francusku čorbu za vikend

po Senan Dervisevic

Za vikend ručak predlažemo vam da napravite francusku čorbu.

Sastojci
:

60 ml (četvrtina šolje) putera

šest isjeckanih glavica crnog luka

60 ml (četvrtina šolje) brašna

130 ml (pola šolje) bijelog vina

1,5 litra (šest šolja) goveđe supe

dvije grančice tamjana

četvrtina baget hljeba isječena na osam kriški

300 grama rendanog kačkavalja

so i biber

Priprema
:

Rastopite puter u šerpi na srednjoj temperaturi, dodajte crni luk i dinstajte 15-20 minuta, dok ne porumeni. Povremeno promiješajte. Umiješajte brašno, promiješajte, pa dolijte bijelo vino i goveđu supu. Posolite i pobiberite, dodajte tamjan i kuvajte oko 30 minuta. Kriške baget hljeba poređajte u pleh obložen masnim papirom i zapecite u rerni tri do pet minuta, dok ne porumeni.

Sipajte čorbu u četiri vatrostalne porcije, dodajte tostiran hljeb, pospite rendanim kačkavaljem, zapecite u rerni tri do pet minuta i poslužite.