Starinska baklava

po Vasa kuharica

Sastojci:

 

500 g jufki za baklavu,

500 g oraha,

250 g šećera,

250 g putera,

3 kašike prezle.

 

Za agdu:

 

500 ml vode,

500 g šećera,

pola limuna.

 

Priprema:

 

  1. Orahe pola sameljite a pola isjeckajte. Pomiješajte sa šećerom i prezlom i zmiješajte.

 

  1. Jufke podijelite na jednake dijelove po tri (ako vam ostane dvije ili jedna, stavite ih u sredinu, bitno je da s vrha i s dna budu po tri).

 

  1. Otopite maslac, a rernu uključite da se zagrijava na 180 stepeni. Maslacem namažite tepsiju koja treba biti veličine jufki.

 

  1. Stavite prvu jufku, pa polijte maslacem (2 kašike), pa drugu i ponovite postupak, pa stavite treću jufku na koju ćete potom redat fil.

 

  1. Ravnomjerno rasporedite fil i poprskajte otopljenim maslacem (2 kašike). Stavite sljedeću jufku pa po njoj fil i tako redajte do kraja, a na vrhu pokrijte s tri jufke. Ostavite nekoliko kašika maslaca za polijevanje.

 

  1. Kad završite filovanje isijecite baklavu pa poprskajte ostatkom maslaca i razmažite. Stavite da se peče na 180 stepeni oko 50 minuta. Treba da je zlatnožute do svijetlo smeđe boje.

 

  1. Za agdu pomješajte vodu i šećer i stavite da prokuha. Kad provri ostavite da ključa pet minuta pa ubacite pola limuna isječenog na kolutove i sklonite da se hladi.

 

  1. Kada je baklava ispečena, zalijte je mlakom agdom i ostavite da odstoji. Najbolje da stoji 24 sata da bi agda dobro upila.

 

Savjeti:

 

Kako biste bili sigurni da je baklava dovoljno pečena, protresite tepsiju. Ukoliko komadi slobodno “šetaju” po tepsiji kad je protresete, znači da je baklava dovoljno pečena.

 

Pečenu baklavu ne morate odmah zaljevati agdom. Možete je ostaviti da stoji nekoliko dana. Kada je budete željeti zaliti, baklavu najprije zagrijte u rerni, a nakon toga polijte vrelom agdom.

 

Preporučujemo