Starinski recept neodoljivih vanilica

po Senan Dervisevic

U sezoni kajsija i džemova najbolje je odmah probati napravljen džem i to u najukusnijim vanilicama na svijetu…

Sastojci: 

250 g putera, 

150 g šećera u prahu + za posipanje vanilica, 

100 g mljevenih oraha, 

1 jaje, 

1 žumance, 

350 g brašna, 

2 kesice vanil šećera, 

narendana korica limuna. 

Priprema: Puter i šećer pjenasto umutiti pa dodati jaje i žumance pa lijepo sjediniti, dodati kesicu vanil šećera i limunovu koricu pa sve umutiti, dodati orahe umutit, na kraju dodati brašno i umutiti. Istresti na površinu po kojoj je posuto malo brašna i umijesiti da se lijepo sjedini. Umotati u plastičnu prijanjajuću foliju i ostaviti u frižideru najmanje pola sata, još bolje sat vremena.

Odstojalo tijesto izbaciti na površinu posutu brašnom i razvaljati na pola centimetra debljine, vaditi krugove modlicama za vanilice ili rakijskom čašicom (modlicu ili čašice obavezno svaki put umakati u brašno da se tijesto ne bi lijepilo). Tijesto koje preostane ponovo malo premijesiti pa opet razvući i modlom vaditi krugove sve dok se ne utroši svo tijesto.

Prije no što se tijesto izvadi iz frižidera uključiti rernu da se zagrijte na 230, 240 stepeni, a plehove u kojima će se peći vanilice obložiti papirom za pečenje.

Krugove slagati u pleh sa razmakom između i peći 5 – 8 minuta . Ne smiju da potamne.

Ohlađene vanilice filovati džemom od kajsija (mada može i od šljiva) tako što se na jednu polovinu malom kašičicom, staviti džem pa poklopiti drugom polovinom.

Važno je da se ne stavi previše džema da se ne bi pokvario balans između tijesta i fila.

Tako sjedinjenu vanilicu uvaljati u prah šećer kome je dodata jedna kesica vanil šećera.

Prijatno!