Sastojci za tijesto:
500 g brašna,
1 suhi kvasac,
60 g istopljenog putera,
1 jaje i 2 žumanca,
60 g šećera,
1 kašika meda,
200 ml mlijeka,
malo narendane limunove kore,
malo soli.
Za fil:
500 g oraha,
150 g šećera,
1 vanilin šećer,
100 g suhog grožđa,
150 ml vrućeg mlijeka.
Priprema:
- Razmutite kvasac sa malo mlake vode i kašičicom šećera. Stavite brašno i malo soli u posudu, dodajte žumanca i jaje razmućeno u mlijeku, istopljeni maslac, šećer, med, limunovu koru i kvasac. Zamijesite tijesto pa ga prekrijte plastičnom folijom i ostavite da naraste.
- Za to vrijeme pripremite fil. Mljevene orahe prelijte vrućim mlijekom, dodajte šećer, suho grožđe i sve dobro promiješajte. Tijesto podijelite na dva dijela, razvucite ga oklagijom, premažite filom i napravite štrudle.
- Stavite na podmazan pleh i prekrijte da malo odstoji. Prije nego što štrudlu ubacite u rernu, premažite je istopljenim puterom. Pecite 40-50 minuta na 180 stepeni. Kada se ohladi, pospite je šećerom u prahu.