Sastojci za fil od griza:

 

4 jajeta,
200 g šećera,
1 dl jogurta,
1 dl kisele pavlake,
1,5 dl ulja,
120 g griza,
1 prašak za pecivo.

 

Sastojci za fil od sira:

 

400 g mladog sira,
200 g šećera,
100 g grožđica,
1 puding od vanile,
kora od limuna.

 

I još:

1/2 kg tankih kora za štrudlu,
šećer u prahu za posipanje.

 

Priprema:

 

  1. Jaja i šećer za fil umutite mikserom, da jaja postanu pjenasta. Dodajte tome jogurt, kiselu pavlaku, ulje, umiješajte žicom. Dodajte griz koji ste pomiješali sa praškom za pecivo. Ostavite da odstoji najmanje pola sata.

 

  1. Nakon pola sata, nastavite s pripremom. Umutite žicom sir sa šećerom. Šećer dodajte postepeno, zbog ukusa. Probajte, da bude slatko onako kako vama odgovara. Kada ste to postigli, dodajte jaje, umiješajte. Ako želite, dodajte koricu limuna. Na kraju, dodajte i prašak za puding od vanile.

 

  1. Podijelite kore na dva dijela. Možda će vam lakše biti da i fil od griza podijelite na dva dijela, pa nema dileme, da li će vam štrudle biti jednake. Fil od sira svakako podijelite na dva dijela.

 

  1. Kako ste podijelili kore, tako ćete morati i rasporediti fil. Stavite na papir za pečenje jednu koru, premažite je sa oko 5 kašika fila od griza. Na fil stavite sljedeću koru i tako dok ne stavite 5. koru. Nju premažite (isto po cijeloj površini) filom od sira.

 

  1. Uz pomoć papira urolajte premazane kore u štrudlu. Sve ponovite i s drugim dijelom kora.

 

  1. Pripremljene štrudle stavite u tepsiju (koju ste obložili novim papirom za pečenje). Pecite na 200 stepeni dok ne porumene, 20-tak ili malo više minuta. Malo prohladite štrudle, isijecite ih i poslužite posute prah šećerom.