Štrudla sa jabukama

po Vasa kuharica

Sastojci za koru:

 

350 g brašna,

3 kašike ulja,

120 ml mlake vode,

jaje,

na vrh noža soli.

 

Za punjenje:

 

5 jabuka,

200 g grožđica,

100 g mljevenih badema,

kašičica cimeta,

2 kašike meda,

100 g otopljenog maslaca,

100 g prezli.

 

 

Priprema:

 

  1. Zamijesite elastično i glatko tijesto, pa od njega napravite kuglu. Premažite je uljem i zamotajte u plastičnu foliju. Ostavite na toplo da se “odmori” 20 minuta.

 

  1. U međuvremenu napravite punjenje od jabuka (oguljenih i isječenih na veće komade), grožđica koje ste držali u mlakoj vodi pa ocijedili, mljevenih badema, cimeta i meda.

 

  1. Veliku kuhinjsku krpu stavite na radni sto i pospite brašnom, pa na njoj tanko razvucite tijesto i poprskajte ga rastopljenim maslacem (malo maslaca sačuvajte), pospite prezlama i preko toga rasporedite punjenje. Uhvatite dva ćoška kuhinjske krpe i lagano je dignite. Na taj način štrudla će se sama lagano zaviti. Tako zavijenu zatvorite je s obje strane i lagano prebacite u podmazan pleh.

 

  1. Premažite ostatkom maslaca, stavite u rernu zagrijanu na 200 stepeni i pecite 20 minuta. Možete da je služite mlaku ili hladnu, posutu šećerom u prahu.

 

Preporučujemo