Sastojci: Tijesto:
1,5 čaša brašna,
125 g maslaca,
1/4 čaše šećera,
1 kašika narandžine vodice,
1 kašika kiselog vrhnja.
Fil:
45 g maslaca,
250 g hurmi bez košpica,
1 kašičica miksa začina (za paprenjake),
1/4 čaše vode.
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto pa zamotati u prozirnu foliju i pustiti da stoji pola sata u frižideru.
2. Napraviti fil: U šerpicu staviti sve sastojke i pustiti da se skuhaju, odnosno da hurme omekšaju i da dobijete finu mazivu smjesu.
3. Odstajalo tijesto razviti u pravougaoni oblik (36 x 8 cm) i po dužini izrezati na 3-4 trake. Fil rasporediti po sredini svake trake pa sastaviti stranice tijesta. Stranu gdje je tijesto sastavljeno, slagati okrenutu prema dole u tepsiji.
4. Od tijesta sjeći male štrudle, a potom kolač tridesetak minuta peći na 180 stepeni.
5. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.