Sastojci: Tijesto:

1,5 čaša brašna,

125 g maslaca,

1/4 čaše šećera,

1 kašika narandžine vodice,

1 kašika kiselog vrhnja.

Fil:

45 g maslaca,

250 g hurmi bez košpica,

1 kašičica miksa začina (za paprenjake),

1/4 čaše vode.

Priprema:

1. Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto pa zamotati u prozirnu foliju i pustiti da stoji pola sata u frižideru.
2. Napraviti fil: U šerpicu staviti sve sastojke i pustiti da se skuhaju, odnosno da hurme omekšaju i da dobijete finu mazivu smjesu.
3. Odstajalo tijesto razviti u pravougaoni oblik (36 x 8 cm) i po dužini izrezati na 3-4 trake. Fil rasporediti po sredini svake trake pa sastaviti stranice tijesta. Stranu gdje je tijesto sastavljeno, slagati okrenutu prema dole u tepsiji.
4. Od tijesta sjeći male štrudle, a potom kolač tridesetak minuta peći na 180 stepeni.
5. Pečene štrudlice uvaljati u šećer u prahu i poslužiti.