Sastojci za tijesto:

1150 g mekog brašna,

150 g oštrog brašna,

125 g maslaca,

1 jaje,

1 kašika kiselog vrhnja,

70 g šećera,

arome po želji: vanilija, korica limuna, narandže,

malo soli.

Fil:

350 g marmelade od smokvi,

2 sitno isjeckane svježe smokve,

50 g krupno mljevenih badema.

Priprema:

1.- Umijesiti prhko tijesto od navedenih namirnica. Ne mijesiti ga previše, tek toliko da se sve lijepo poveže i formira kugla koja se ne lijepi za ruke. Tijesto podijeliti na 4 dijela, svaki zamotati u plastičnu kuhinjsku foliju i staviti u frižider 1-2 sata da odmori.

2. Dok tijesto odmara, zamiješati fil od marmalade, smokvi i mljevenih badema. Kada je tijesto odmorilo, jednu po jednu četvrtinu vaditi iz frižidera i razvaljati u obliku trake širine 10 cm na malo oštrog brašna. Višak tijesta ne bacati nego spremiti sa strane.

3. Po sredini trake rasporediti petinu fila. Presaviti tijesto s jedne strane, rub premazati s malo vode, preklopiti s drugom stranom tijesta i lagano pritisnuti da se rub spoji. Štrudlu staviti na papir za pečenje, spojem okrenutim prema dole. Ponoviti postupak s ostalim dijelovima tijesta. Od ostataka tijesta napraviti još jednu štrudlu i filovati je.

4. Rernu zagrijati na 180 stepeni. Štrudle peći 20-25 minuta, ovisno o rerni. Izvaditi ih, posipati šećerom u prahu, ostaviti 5-10 minuta da se prohlade te izrezati. Ostaviti da se potpuno ohlade i čuvati na suhom mjestu u zatvorenoj kutiji.